Kaikki mikä on herkullista, on lähes poikkeuksetta ”epäterveellistä”, eikös? Näin ovat varmasti kaikki teistä joskus sanoneet tai ajatelleet. Ei ole mikään salaisuus että itsekin nautin ruoasta, tykkään kokkailla, ja ennen kaikkea olen myös suuri suklaan ja muiden herkkujen ystävä. Kukapa ei toisinaan nauttisi sipseista, leivoksista, kekseistä, pikaruoasta tai muista paheista? Mutta miksi nämä kaikki kielletyt hedelmät ovat niin koukuttavia ja herkullisia? Oikeastaan meidän pitäisi kysyä, mitä pikaruoka ja herkkuvalmistajat ja ravintolakokit tietoisesti tekevät, jotta me kuolaisimme heidän ruokiensa perään?
Tarkastellaan seuraavaksi sitä, miksi me himoitsemme tiettyjä ruokia,
ja kuinka me voimme käyttää näitä teorioita hyvinvointiasi tukevien tapojen
muodostamiseksi. Ruoan miellyttävyydellä ja himoitsemiselle on paljon teorioita
ja malleja, esittelen ohessa omat suosikkini. Katsokaa vähintäänkin käytännön
vinkit ja lopun johtopäätökset, jotta saatte parhaimman hyödyn artikkelista!
NAUTINTOYHTÄLÖ
Kalorit + Makunautinto. Tämä on tärkeä yhdistelmä.
Herkullinen ja kuolattava ruoka vaatii taustalleen sekä energiaa että loistavia
makuja. Jos jompikumpi poistetaan, vähenee himomme ja halumme syödä tätä
ruokaa. Tämä on yleensä yksi suurimmista vähäkaloristen kevyttuotteiden kompastuskivistä:
se poistaa kalorit, muttei lisää makuelämystä. Normaali suurempikalorinen tuote
maistuu lähes poikkeuksetta paremmalta. Jos olet ikinä syönyt kevytsipsejä tai
juonut lightbisseä, ymmärrät vähintäänkin mitä tarkoitan.
Myös ravintoaineilla on merkitystä. Rasvan ja sokerin kuin
myös rasvan ja suolan yhdistelmät ovat ihan lyömättömiä herkkuja. Jos joku
näistä ainesosista poistetaan, katoaa taas kerran kaloreita, eikä ruoka oikein
maistu samalta. Tämän näkee tutkimalla mitä vain sipsiä tai suklaapakettia. Ne
sisältävät aina hyvät määrät rasvaa, vaikkei sitä välttämättä tarvittaisikaan.
Suurikalorisuus on ihan pätevä peruste meidän
ruokahimoihimme. Olemmehan joskus olleet kaikki selviytyjiä tällä karulla
pallolla. Evoluutiosta on jäänyt tarve suurikalorisille mätöille, ja mikäs sen
herkullisempaa ja täyttävämpää kuin perhepizza. Ihan vain tietomme ja
odotuksemme ruoan kaloripitoisuudesta saattaa manipuloida kylläisyyttämme ja kehomme
reaktiota, vähät välittäen siitä, mitä safkassa oikeasti on.
Käytännön vinkki: Tee monipuolista aitoa ruokaa. Vältä
ravintoaineiden turhaa eliminointia tai fobioita ja luo runsaita makuja. Ennen
kaikkea syö ruokaa josta pidät ja nautit! Ylimääräiset kalorit harvoin tulevat
oikeista aterioista, piru makoilee siellä välipalojen, ulkona syömisen ja
naposteltavien kuin myös teollisten ja pahasti prosessoitujen ruokien joukossa.
KONTRASTITEORIA
Herkullinen ruoka sisältää vastakkainasettelua. Pehmeä ja
rapea on yksi loistava kontrasti, samoin suolainen ja makea. Aasian kokkailut
perustuvat hyvin usein puhtaasti suolaisten ja makeiden makujen sekoitteluun.
Myös ruoan lämpötilalla ja sen vaihteluilla on hyvä kontrasti. Samoin sanotaan
että herkullinen ruoka usein sulaa suussa. Tämä on myös kontrastiteoriaa tukeva
osa-alue. Hyviä esimerkkejä on taasen vaikka pizza, jossa rapea kuori kohtaa
pehmeät täytteet. Samoin ranskalaiset ja muu uppopaistettu safka on aina
herkkua. Kylmään jäätelöön ei ole kummallista lyödä lämmintä kastiketta tai
leivosta kylkeen.
Jostain syystä tällaiset kontrastit ja jännittävät vivahteet
saavat aikaan aivoissa kaikenlaisia kivoja reaktioita jotka johtavat siihen
että tämä kokemus saattaa olla hyvinkin hedoninen. Samaan ilmiöön törmätään
muun muassa videopeleissä.
Käytännön vinkki: Koeta luoda terveellisempiä kontrasteja.
Oma suosikkini on maitorahka tai turkkilainen jogurtti johon on sekoitettu
kovakuorisempaa hedelmää kuten omenoita tai päärynöitä ja maapähkinävoita. Tai
illalla napostele dippiä kesäkurpitsasipsien, taikka porkkana- tai
kurkkutikkujen kera. Luovalla mausteiden käytöllä luot loistavia makean ja suolaisen
yhdistelmiä.
AISTINOMAINEN KYLLÄISYYS
Kolmen S:n ilmiö, eli sensory-specific satiety.
Aistinomainen kylläisyys tarkoittaa sitä, että ruoan herkullisuus ja himoamisen
ja kuolaamisen määrä vähenee jokaisella kuluvalla minuutilla. Aistimme tottuvat
tämän herkun jatkuvaan takomiseen päässämme ja mahassamme, tajuamme siis
vähemmästäkin että kyseinen ruoka on herkkua. Mahdollisesti myös tämän syyn
takia hitaasti syömällä mätämme todennäköisesti vähemmän ruokaa.
Tämän takia ravintoloissa tarjotaan usein lukuisia
ruokalajeja sekä tyyliltään erilaisia ruokia ja ainesosia. Tämän syyn takia se
ateria myy usein paremmin kuin pelkkä hamppari. Aistinomainen kylläisyys on
myös syy sille, miksi kaikilla teillä on jälkiruoalle oma maha. Vanha sanonta
tosiaan pitää paikkansa: jälkiruoalle on aina tilaa. Tämä johtuu täysin
aistinomaisesta kylläisyydestä. Vaihtamalla ruokalajia täysin erilaiseen emme
olekaan enää aivan niin kylläisiä ja jaksamme tyhjentää vielä sen jätskikulhon.
Käytännön vinkki: Ota pieni annos herkkua, syö se, laita
loput jemmaan ja odota kymmenisen minuuttia. Jos mielesi yhä tekee tätä
herkkua, ota pieni annos lisää. On hyvin mahdollista ettei sitä safkaa tee enää
mieli. Syö vain niin kauan kun ruoka on yhtä hyvää kuin ensipuraisulla.
MEGAKOON SEURAUKSET
Tästä muistuu mieleen hauska tutkimus siitä kuinka
elokuvakävijöille jaettiin väljähtynyttä ja suoraan sanoen surkeaa popcornia
ilmaiseksi. Juuri sellaista joka vain narisee hampaissa ja maistuu pahvilta.
Poppareita jaeltiin erikokoisissa astioissa. Ja silti, vaikka ruoka maistui
aivan skeidalta, söivät ihmiset silti enemmän jos saivat isomman saavin.
Isompien lautasten ja suurempien ruokamäärien eteen saamisen
on todettu lisäävän syödyn ruoan määrää ilman että edes huomaat sitä. Isommat
annoskoot ja plusateriat toimivat siis oikein hyvin herkullisina mättöinä.
Odotuksemme ruoan suurista kalorimääristä tosiaan saavat myös aikaan suuremman
nälän ja ruoan odotuksen tunteen. Eli taas kerran kalorisääntöön palataksemme,
mielemme tekee usein sitä isompaa annosta, vaikkemme sitä tarvitsisikaan.
Käytännön vinkki: Et oikeasti tarvitse sitä isompaa ateriaa.
Valitse pienempi. Tähän ei mitään taikaa ole. Kotiolosuhteissa ota pienempi
lautanen ja enemmän vegejä. Simppeliä touhua.
Rottatouille opetti meille sen verran että ravintolakriitikon lapsuuteen vetoaminen saa aikaan hyviä arvosteluja. Ja tämä on oikeastaan ihan totta. Toisinaan himoitsemme tiettyjä ruokia sen takia, mitä ympäristössämme sen syöntihetkellä on joskus ollut. Hyvät ystävät, positiiviset ja ikimuistoiset hetket ja tapahtumat, kaikki sitovat meitä myös siihen ruokaan. Ehkä juuri tämän takia toisinaan himoamme enemmän sitä alkoholia koska tuppaamme juomaan sitä hyvässä seurassa ja hauskaa pitäen. Ja totta kai hyvissä pippaloissa ja on aina karkkia ja sipsiä tarjolla. Monet herkut kumpuavat Anton Egon tavoin myös lapsuudestamme.
Käytännön vinkki: Tiedosta se, että saatat himoita ruokaa
vain läsnä olleen seuran, tunteen tai muiston takia. Et välttämättä himoitse
sitä makua tai niitä kaloreita yhtään enempää. Tässä on vahva linkki tapojen
muodostamiseen ja tunnepohjaiseen syömiseen. Monet syövät myös tylsyyttään.
JOHTOPÄÄTÖKSET
Joten kyllä, ruoasta nauttiminen on aika monimutkaista.
Parhaat vinkit joita voin antaa terveellisimpiin ratkaisuihin ovat tässä:
- Syö aitoa, itse tehtyä ruokaa
- Luo terveellisiä kontrasteja ruokaasi hyödyntämällä mausteita, kokkaustapoja ja eri raaka-aineita
- Syö vain niin pitkään kun ruoka on yhtä hyvää kuin ensipuraisulla. Pidä pieniä taukoja herkuttelun aikana ja tarkista, tekeekö mielesi enää kyseistä ruokaa.
- Käytä pienempiä lautasia, valitse pienempiä annoksia. Se usein riittää sinulle oikein hyvin.
- Tiedosta syyt syömisellesi ja tiettyjen ruokien himoamiselle
- Nauti ruoasta itseäsi rajoittamatta ja kieltämättä! Ruoka ei ole pelkkää polttoainetta, eikä herkuttelua tulisi ikinä täysin kieltää.
1: Havermans, R. Janseen, T. Giesen, J. Roefs, A. Jansen, A. 2009. Food liking, food wanting, and sensory-specific satiety. Appetite, 52 (1), 222-225.
2: Witherly, S. Why humans like junk food.
3: Duhigg, C. 2012. The Power of Habit
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti