5.2.2014

Miksi jokaisen tulisi nostaa painavia asioita


Oli kyseessä sitten arjen sankari tai kovan luokan urheilija, ohjelmoin häntä usein nostelemaan raskaita esineitä. Usein ensimmäisiä askeleitani on kehittää asiakkaan maksimivoimaa hänen tavoitteestaan riippumatta. Nyt haluan jakaa hieman näkökulmaa siihen miksi näin tapahtuu.

Maksimivoima tarkoittaa nimensä mukaisesti suurimman mahdollisen voiman tuottamista. Sitä harjoitetaan usein pienillä toistomäärillä (1-5 toistoa) ja suhteellisen pienellä sarjamäärällä (2-5 sarjaa). Palautuminen on pitkä (2-7 min) ja kuorma on hyvin raskas (85-100% tai 8-10 RPE). Maksimivoiman päätarkoitus on kehittää lihasten voimantuottoa hermoston tehostamisella. Mitä enemmän hermosoluja pystyt aktivoimaan ja mitä intensiivisempi ja tiheämpi tämä signaali on, sitä kovemmat voimat saat aikaiseksi. On kuitenkin syytä muistaa että maksimivoimaharjoittelu johtaa myös lihaksen poikkipinta-alan kasvuun lihaksiin kohdistuvan jännityksen ja kuorman johdosta. Maksimivoiman harjoittaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä että vedellään ykkösmaksimeja kaiket päivät ja tekniikka menee päin mäntyjä. Pidä sarjat teknisen epäonnistumisen rajamailla, eli tee niin kauan kunnes tunnet että seuraavalla tai sitä seuraavalla toistolla homma menee rumaksi. Tässä vaiheessa olet jo maksimoinut lihassolujesi toiminnan, eikä epäonnistumiseen tarvitse lähteä.

Maksimivoima on osa kaiken liikkumisen perustaa liikuntakyvyn kanssa. Se vaikuttaa kaikkeen tekemiseesi ja jokaiseen fyysiseen ominaisuuteesi. Lähes kaikkia urheilusuorituksia voidaan kehittää voimaharjoittelulla. Maksimivoimaharjoittelu ei tarkoita sitä, että sinusta tulee hidas lihasköntti, vaan sitä, että pystyt tuottamaan enemmän voimaa vähemmällä vaivalla. Katsotaan juoksemista ja pallopelejä: Mitä suuremmat voimatasot sinulla on, sitä pienemmällä prosentilla maksimeistasi tapahtuvat juokseminen, laukominen, tai esimerkiksi vauhdin muutokset ja spurtit. Taloudellisuus ja tehokkuus korostuvat voimaharjoittelun lisäämisessä. Esimerkiksi pohjelihasten ja akillesjänteen tiheys ja jäykkyys tukee juoksusuorituksen taloudellisuutta, ja sitä parhaiten kehitetään juurikin raskaalla voimaharjoittelulla.  Samoin moniin nivelten ja lihasten vammoihin vaikuttaa ikävä kyllä heikkous. Heikot takareidet altistavat polvivammoille, heikot vatsa ja selkälihakset lisäävät selkävammojen riskiä. Lista jatkuu pitkällekin. Voimaharjoittelu on siis myös ennaltaehkäisevä toimenpide. 

Samoin voidaan puhua lihasten ja liikkeiden hallinnasta. Kunnon raskas takakyykky tai maastaveto joutuu aktivoimaan aivan tajuttoman määrän lihas ja hermo-kudosta, ja joka ikinen tasapainoaisti ja liikesensori joutuvat tekemään ylitöitä estääkseen sen, ettei mitään pahaa pääse sattumaan. Eli tasapainon ja kehonhallinnan ja maksimivoiman välillä on selkeä yhteys. Maksimivoiman lisäämisellä voit mahdollisesti ehkäistä kontaktittomia ja miksei kontaktivammojakin, kun lihaksesi ja tuki- ja liikuntaelimesi ovat tarpeeksi jykeviä ja voimakkaita estämään vahingollisen liikkeen. 

Sitten on vielä eräs huomio. Räjähtävän voiman lisääminen. Räjähtävä voima on kirjaimellisesti maksimaalisen voiman tuottamista mahdollisimman pienessä ajassa. Puhutaan siis voimantuoton nopeuden ja niin sanotun lähtö/alkuvoiman kehittämisestä. Noh, maksimivoima puuttuu tähänkin. Ilmiötä kutsutaan nimellä Explosive Strenght Deficit, tai räjähtävän voiman vajaus. Lyhyesti selitettynä: Maksimivoima syntyy muutaman sekunnin kymmenyksen aikana (voidaan puhua 0.3-0.6 sekunnista). Monet suorituksista eivät ole aivan niin pitkiä. Tarkoituksena räjähtävän voiman harjoittelussa on lisätä voimantuoton nopeutta, jotta isompiin lukuihin päästään jo parissa sekunnin kymmenyksessä tai alle. Noh, jos me nostamme maksimaalista voimatasoa joka siinä 0.6 sekunnissa luodaan, voimme varmasti olettaa että myös 0.2 sekunnin aikana tuotettu voimataso nousee, koska tämä kasvu on melko lineaarinen. Tämä pitää paikkansa hyvin pitkälle, mutta on riippuvainen esimerkiksi yksilön maksimivoimatasojen ja voimantuoton kohteen suhteesta (esimerkiksi keihäänheittäjä ei hyödy niin paljon maksimivoimaharjoittelusta pienen välineen takia). 

Tämän lisäksi maksimivoimaharjoittelu saa mahdollisesti aikaan suuria hormonipyrähdyksiä sekä kuluttavat suuren määrän energiaa kehostamme. Joten voimatreenistä on hyötyä myös kehonkoostumusta muokkaaville. 

Lähteet:
Zatsiorsky, V. 1995. Science and Practice of Strength Training
Siff, M. Verkhoshansky, Y. Supertraining
Nuzzo, J. McCaulley, G. Cormie, P. Cavill, M. McBride, J. 2008. Trunk muscle activity during stability ball and free weight exercises.
Arampatzis, A. 2006. Influence of the muscle–tendon unit’s mechanical and morphological properties on running economy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti