Ateriarytmillä ei ole väliä. Siinä, koko artikkelin pointti
yhdessä lauseessa. Se väite, että aamupala olisi jollain tapaa lounasta
tärkeämpi, on täyttä roskaa. Tai se, että sinun pitäisi syödä muutaman tunnin
välein. Ateriarytmiä koskevat tutkimukset ja siihen liittyvä media ovat ikävä
kyllä tulvimassa valheellista tietoa ja virheellistä tulkitsemista. Katsotaanpa
hieman näitä ongelmia, ennen kuin katsotaan mitä oikeasti tapahtuu:
TUTKIMUKSIA ILMAN TUTKIMUKSIA
Suuri osa ateriarytmin ja ravinnon tutkimuksista on
havainnoivia tutkimuksia. Tai toisin sanoen EPÄKOKEELLISIA tutkimuksia. Jo
sanan epäkokeellinen pitäisi herättää hälytyskellot. Eli kyseessä on aina
tutkimus ilman tutkimusta. Tutkijat ottavat haluamansa kohderyhmän, tsekkaavat
ne mittarit ja lukemat jotka haluavat (paino, BMI, rasvaprosentti, yms. ), ja
sitten vertaavat niitä johonkin elämäntapaan (ruokavalio, liikunta, tupakointi,
yms.) Sitten katsotaan näitä lukemia, terveydentilaa ja vedetään
johtopäätöksiä. Jonka jälkeen media potkaisee tarkan tutkimuksellisuuden
ikkunasta ja luo absoluuttisen kärjistetyn totuuden. Ikävä kyllä näin käy joka
ikinen kuukausi, jos ei jopa viikoittain. Mitään virallista tutkimusta ei siis
tehdä, vaan katsotaan dataa ja vedetään piuhoja jotta päästään ongelmasta A
vastaukseen B.
IHMISET VALEHTELEVAT
Havainnollisuuteen ja ihmisten ruokapäiväkirjoihin
tukeutuvat tutkimukset ovat muutenkin hyvin skeptisiä. Eräs hieno meta-analyysi
kasaakin aiheen hienosti toteamalla että 40-vuoden ajalta kerättyjen
tutkimusten ruokapäiväkirjat ja tiedot yksilöiden ravinnon saannista ovat
mahdollisesti virheellisiä ja omaavat korkeintaan todella rajatun hyötykäytön.
[1] Jep. Eli ravitsemustiede on täynnä virheellistä merkintää, vääriä
johtopäätöksiä ja oman ravinnon aliraportointia. Lisäksi tulee muistaa, että
nämä ravinnon saannin merkkaukset ovat kiinni myös vuodenajoissa ja tutkimuksen
kestoissa.[2] Emme siis voi juuri luottaa yhteenkään ravintotutkimukseen, jossa
tutkittavien ravintoa ei olisi tarkoin säädelty, tai jopa valvottu.
KORRELAATIO & KAUSAATIO
Tämä on myös yksi ravitsemustieteen suurimpia ongelmia.
Monesti tutkimustuloksista uutisoidessa tai niitä käytettäessä perusteluna ei
ymmärretä näitä kahta sanaa: Korrelaatio ja Kausaatio. Hienot sanat eivät
kuitenkaan tarkoita sen kummempaa kuin yhteyttä ja syytä. Jos aamupalan
skippailu on yhteydessä ylipainoon, onko aamupalan skippaaminen silloin syy
ylipainoon? Tuskin. Miksi syömättä oleminen saisi sinut lihomaan. Se, että merirosvojen vähenemisen ja ilmaston
lämpenemisen välillä on korrelaatio, ei tarkoita sitä, että me tarvitsemme
merirosvoja ilmastomme pelastamiseksi (vaikka olisihan se siistiä). Mikä on
oikea syy, mikä taas omaa vain yhteyden tai riskitekijän?
TULOKSEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Tässäpä löydetään yksi suurimmista kuopista koko aiheesta. Syömistä
harvoin tarkkaillaan, saati määrätään havainnollistavissa tutkimuksissa.
Tutkijat haluavat tietää vain sen, mikä auttaa heitä pääsemänä haluttuun
lopputulokseen. Tässä tapauksessa kyse on ateriarytmistä tai aamupalan
syömisestä. Mutta mikä jää piiloon, on syödyn ruoan määrä. Mitä tapahtuu kun
ihminen joka on tottunut välipalailemaan joka saakelin tunti, syökin harvemmin,
tai skippaa aamupalan? Se ahmii illalla. Lisäksi, mitä illalla on? Vapaa-aikaa.
Se ahmii illalla teeveen ääressä tai lähtee baariin tai en edes tiedä. Jos
syömistä ei tarkkailla hyvin selkeästi, ja jos ravinnon saantia ja sen määrää
ei kirjata ylös, on tällainen tutkimus yhtä tyhjän kanssa. Sen lisäksi että
yllä mainitsin että ravinnon kirjaaminen on usein lievästi virheellistä, ei
sitä muutenkaan yleensä edes ole. Eli aamupalan syöminen tai tiheämpi
ateriarytmi ovat terveellisiä koska et silloin vedä niin todennäköisesti yli
illemmalla. Duuuh.
Kaikista tärkein tekijä on taas kerran vuorokauden aikana sisään otetut kalorit. Ei kellonaika.
3 VAI 6 ATERIAA?
Okei, lähdetäänpä purkamaan näitä tyhmiä väitteitä. Kuinka
usein minun tulisi syödä? Ehkä yksi kauheimmista ravintopuolen dogmista on
vanha kunnon ”Syö parin tunnin välein jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä ja
poltat enemmän rasvaa”. Tämä lause aiheuttaa minussa tarpeetonta ahdistusta ja
mielipahaa. Siinä ei ole mitään järkeä, eikä sen lausuja ymmärrä juurikaan
kehon aineenvaihdunnasta mitään.
Ruoka saa kehossamme aikaansa lämmöntuottoa. Tätä kutsutaan
Ruoan lämpövaikutukseksi, tai englanniksi TEF (Thermic Effect of Food). Eri
ruoat saavat aikaan eri lämpövaikutuksen, ja proteiini aiheuttaa näistä
kovimman lämpöpiikin. Ja mistä lämpö tulee? Energian tuotosta totta kai.
Aineenvaihduntasi toden totta kiihtyy ja poltat energiaa syödessäsi. Mutta tämä
tekijä on kiinni määrässä, ei ajassa. Eli on ihan sama kuinka useasti syöt,
sama määrä ruokaa saa aikaan saman määrän lämpöä ja energiankulutusta. Jos syöt
70g proteiinia neljällä aterialla, saat saman lämpöpiikin jos syöt sen yhdellä
aterialla, ja päiväsi energiansaanti ja kulutus ovat täysin samalla tasolla.
Useampi ateria ei siis polta yhtään enempää rasvaa. Eikä mikään perustelu ruoan
imeytymisestä auta. Jotkut proteiinit (etenkin jos vedetty kiinteänä ja rasvan
kanssa) imeytyvät kehoosi ja tuottavat lämpövaikutusta vielä kuudenkin tunnin
päästä. [3,4]
Tätä on kuitenkin oikeasti tutkittu. Ryhmät on laitettu
samat kalorit ja ruoat sisältävälle dieetille, ja sitten on vaan määritelty
monestiko sitä päivässä syödään jokusen viikon ajan. Tulos oli yhdentekevä, eli
ateriarytmillä ei niin ollut väliä.[5,6]
PAASTOAMISESTA & AAMUPALAN SKIPPAILUSTA
En toisinaan syö aamupalaa. Joskus syön sen 1-3 tuntia
heräämisen jälkeen. Onko tämä tehnyt minusta lihavan? Ei. Eivätkä
tutkimuksetkaan ikinä löydä sataprosenttista yhteyttä. Yleensä alle puolet
aamupaastoajista on ylipainoisia, jopa tällä riskillä pelottelevien tutkimusten
mukaan. Lukemana tämä on hädin tuskin
merkittävä. Yleisiä ongelmia näissä tutkimuksissa on juuri yläpuolella
mainitut. En ole vielä törmännyt tutkimukseen jossa kaikki syömisen tekijät
ovat hallittuja, ja joissa aamupala olisi joka kerta tullut selkeäksi
voittajaksi painonhallinnassa. Viime vuonna julkaistu hieno analyysi löysi myös
samankaltaisia fiiliksiä: Aamupalasta saatu tutkimustieto ja tulokset eivät ole
luotettavia, saati helposti toistettavia. Ne eivät siis todellakaan sisällä
absoluuttista totuutta. [8]
Millä aamupalan syöntiä sitten perustellaan? No, se
katkaisee yön läpi jatkuneen paaston. On se kai jotain. Harmi vain että myös
paastoaminen on itsessään jopa hyvin terveellinen tapa, ja voi vaikuttaa positiivisesti
niin verenkiertoelimistön terveyteen, sokeritasapainoon kuin
kehonkoostumukseemmekin. [7] Sen väitteen siis voi heittää ikkunasta. Välillä on
hyvä olla syömättä. Virkeys? Ihan omana henkilökohtaisena mieltymyksenä, olen
itse pirteämpi ja tehokkaampi kuin en syö. Samoin pari tutkimusta on tätäkin
hieman tsekkailut, ja syömättä olo saattaa vaikuttaa positiivisesti
kognitioomme ja aivojen välittäjäaineisiin.
Edes kahden päivän mittainen minimaalinen syönti (vain 313 kaloria
kahteen päivään) ei vaikuttanut älyä ja kognitiota vaativiin testeihin. [9,10] Okei, en puutu tapauksiin jossa verensokerin
vaihtelu ja ylläpito on oikeasti tärkeää, mutta muilla on ehkä syytä lähteä
miettimään miksi tarvitsemme kunnon sokeripiikkejä vähän väliä. Se ei ole
jaksamisellemme selvästikään välttämätöntä. Keho on älyttömän fiksu
järjestelmä, ja osaa kyllä hallita sokeri ja energia-aineenvaihduntaamme jos olemme
muutaman tunnin syömättä, kyse on enemmän vain henkilökohtaisesta pakkomielteestä
ruokaan ja sokeriin.
Entäs hormonit? Okei, syömättä oleminen voi auttaa
insuliiniresistanssin hallinnassa. Syöminen saa aikaan leptiinin eritystä, mikä
on hieno homma. Rasvanpoltto lisääntyy. Mutta aamuisin tapahtuu jotain maagista
myös hormonitasolla kun emme syö. Eli aamuisin heräämisen ympäröiminä tunteina
kehossa tapahtuu kaksi suurta hormonimuutosta: Kehomme alkaa tuottaa greliiniä
ja kortisolia. Tämä on aivan luonnollista. Greliini itse on nälkähormoni, ja
kortisoli stressihormoni. Jos ruokaa ei lapeta sisään aamun ensimmäisinä
tunteina, nämä hormonit polttavat tehokkaasti rasvaa. [11,12] Voi siis olla jopa fiksua
jättää aamupala vaikka puolen tunnin tai tunnin päähän heräämisestä.
MITEN SITTEN SYÖN?
Syö niin kuin itsellesi sopii. Ymmärrän täysin jos haluat
syödä aamupalan, se on ihan okei. Etenkin urheilijoilla ja muilla jolla on
korostunut energian tarve ja jos liikut aamulla, aamupalaa kannattaa syödä.
Samoin jos paastoaminen tai väljempi safkausrytmi saa sinut ihan zombiksi, syö
useammin. Ei se minulle ole tärkeää
syötkö 9 vai 3 kertaa päivässä. Jos joku näistä vaihtoehdoista saa aikaan
ahmintaa ja liikaa ruokahalua, älä syö sillä tavalla. Tämä ei ole
rakettitiedettä, eikä yhtä oikeaa vastausta ole. On kuitenkin turha tulla
väittämään että aamupala olisi jotenkin tärkeä ateria tai että sinun tulisi
syödä parin tunnin välein. Se vain yksinkertaisesti ei pidä paikkaansa.
Lähteet:
1: Archer, E. Hand, G. Blair, S. 2013. Validity of U.S. Nutritional Surveillance:
National Health and Nutrition Examination Survey Caloric Energy Intake Data, 1971–2010.
2: Zaborskis,
A. Moceviciene, R. Iannotti, R. The Influence of Chronological Period of Data
Collection on Differences in Reported Dietary Intake Among School-Aged Children
Surveyed in 39 Countries.
3: Crovetti R, Porrini M,
Santangelo A, Testolin G. 1998. The influence of thermic effect of
food on satiety.
4: Reed, G. Hill, J. 1996. Measuring the thermic
effect of food.
5: Cameron, J. Cyr, M. Doucet, E. Increased
meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were
prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet.
6: Ohkawara,
K. Cornier, M. Kohrt, W. Melanson, E. 2013. Effects of increased meal frequency on fat oxidation
and perceived hunger.
7: Brown, J.
Mosley, M. Aldred, S. 2013. Intermittent fasting: a dietary intervention for
prevention of diabetes and cardiovascular disease?
8: Brown, A.
Bohan Brown, M. Allison, D. 2013. Belief beyond the evidence: Using the
proposed effect of breakfast on obesity to show 2 practices that distort scientific
evidence.
9: Lieberman,
H. YM. A double-blind, placebo-controlled test of 2 d of calorie deprivation:
effects on cognition, activity, sleep, and interstitial glucose concentrations.
10: Christensen,
N. 1974. Plasma Norepinephrine and Epinephrine in Untreated Diabetics, During
Fasting and After Insulin Administration.
11: Castañedaa,
T. Tongb, J. Dattac, R. Cullerc, M. Tschöp, M. Ghrelin in the regulation of
body weight and metabolism
12: Platjea E,
Vermeirena R, Branjec S, Doreleijersa T, Meeusc W, Koote H, Frijnsc T, van
Liere P, Jansena L. 2012. Long-term stability of the cortisol awakening
response over adolescence
Entä ateriarytmin vaikutus esim. Verensokerin pysymiseen tarpeeksi korkealla (varsinkin diabeetikot joilla säännöllinen ateriarytmi on tärkeää) liikuntaa ajatellen. Jos syö aamulla, ja koko päivän liikuttuaan seuraavan kerran illalla, miten käy palautumisen tai suorituksen aikaisen energiankulutuksen? Miksi liian suuri väli ruokien välillä aiheuttaa huimausta jos rytmillä ei ole väliä?
VastaaPoistaHei, kiitos kommentistasi!
PoistaHyviä pointteja, käsittelinkin näitä tekstissäni. Eli on tosiaan poikkeuksia ja terveydellisiä tiloja joihin en tässä tekstissä puutu (kuten juuri diabetes), samoin urheilijalle oikea ateriarytmi on erittäinkin tärkeä kun puhutaan suorituksen ja palautumisen optimoinnista. Toisaalta normaalille kuntoliikkujallekkin syöminen urheilun ympärillä tarkoittaa suht laajaa, noin viiden-kuuden tunnin ikkunaa, joten kiire ei tässäkään ole (kilpaurheilija poikkeus). En voi allekirjoittaa väitettä siitä että liian suuri ateriaväli aiheuttaisi aina todistetusti huimausta, vaan kyseessä on juurikin henkilökohtainen ero. Ehkäpä kehosi on tottunut saamaan törkeän verensokeripiikin muutaman tunnin välein? Totuushan on kuitenkin se, että keho ei tarvitse ruokaa verensokeritasapainon ylläpitämiseen pienen paaston aikana.
Eräs tutkimus taas kerran on puuttunut asiaan, ja löysi seuraavaa: Koehenkilöt paastosivat 23 tuntia, jonka jälkeen he juoksivat 90 minuuttia (70% vo2max vauhdilla), eikä tämän paastourheiluryhmän tai normaalisti syöneen ryhmän verenesokeriarvoilla oikeastaan ollut eroa. Voidaan siis miettiä onko se verensokeripiikki välttämättä aiheellinen. Lisäksi aiemmin mainitsemani testit huomasivat että edes 48h paasto ei pääasiassa vaikuttanut koehenkilöiden kognitioon tai vireyteen
Lähde:
Dohm, G. Beeker, R. Israel, R. Tapscott, E. 1986. Metabolic response to exercise after fasting