11.5.2014

Viikon lukuvinkit: 19/2014

Kaaosviikonloppu takana. Käväisin suorittamassa Suomen Painonnostoliiton Ohjaajakoulutuksen ykköstason! Puhutaan painonnostosta kuitenkin myöhemmin. Nyt katsotaan taas mitä olen viikon aikana lueskellut ja mitä suosittelen teillekin! Ensinnäkin, kirjoittelin itse tavoittesita ja niiden heijastamisesta harjoitteluun. Lukaise läpi ja kysy itseltäsi: Pidätkö tavoitteen tavoitteenasi?

Treenaatko tavoitteesi mukaan?

Kuvan lähde

Sitten muihin mukaviin tekstinpätkiin. Tällä viikolla kyseenalaistetaan ja ihmetellään paljon niin liikunnan kuin ravinnonkin alalla..

Alan Henry: Why there's so much confusion over health and nutrition?
Ravitsemus ja hyvinvointiala on kaaos. Väitteitä ruokien hyvyydestä, pahuudesta, terveysvaikutuksista ja haittavaikutuksista tulee joka tuutista ja jopa samanaikaisesti. Meille kaupataan ties mitä juuren ulostetta ja siemenen lehteä koska juuri SEN puute on estänyt meitä pudottamasta niitä paria kiloa. Raha, media ja virheellinen tutkimustyö kaikki vaikuttavat, mutta totuus pysyy silti samana: Syö aitoa, itse tehtyä, luonnollista ruokaa ja ole kriittinen joka saatanan ravinto- ja hyvinvointiartikkelia kohtaan.

Sami Sundvik: Miksi painonhallinta on niin hankalaa?
Sami palaa taas kerran tarkastelemaan perusteita. Miksi niin monet epäonnistuvat kehonkoostumuksensa muovailussa? Samoin törmätään tuttuihin sudenkuoppia joita saattaa tulla vastaan. Tämä artikkeli kannattaa lukea yläpuolella olevan katsauksen kylkeen koska ne hakevat hyvin samanlaista ilmapiiriä: Hämmennystä ja virheellistä monimutkaisuutta.

Mark Rippetoe: The problem with "exercise science" 
Ja kolmanneksi putkeen nyt siirrtyään liikkumisen tieteeseen. En ottaisi ravitsemusneuvoja ylipainoiselta ihmiseltä. Kuin myöskään en pahemmin kuuntele kuntosaliohjeita henkilöltä joka ei salilla vietä aikaa muualla kuin bosupallojen päällä. Tiede ja tieto on älyttömän tärkeää. Mutta jos sitä ei voida tukea kokemuksella, jää tiedosta uupumaan hyvin tärkeitä palasia. Teoria ja käytäntö harvoin kulkevat täsmälleen samoja polkuja. Samoin usein voidaan ajatella sitä että tiede on vahvasti jäljessä. Monesti parhaat keinot ja salaisuudet ovat jo pitkään olleet käytössä kun tästä saadaan virallista tutkimustietoa. 

Menno Henselmans: Partial vs. Full reps..Or Both?
Menno pureutuu hieman liikelaajuuksien käyttöön. Käytän itse hyvin harvoin vajaita liikelaajuuksia urheilijoillani. Itse käytän niitä omassa harjoittelussani vahvistamaan eri liikemallien osia, mutta tämä on tarina toiselle päivälle. Kuitenkin, pääasiassa täysi liikelaajuus on paras kehittäjä tavoitteeseen kuin tavoitteeseen. Voimaharjoituksen vieminen liian "lajinomaiseksi" syö potentiaalia siitä mitä aikaan voitaisiin oikeasti saada.  

Viikon tutkimuspätkä:
Konopka, A. Harber, M. 2014. Skeletal Muscle Hypertrophy after aerobic exercise training.

Tätä tutkimusartikkelia ja sen havaintoja voisi avata vielä myöhemminkin, kuten yleisestikin lihaksen kasvun periaatteita. Mutta sillä aikaa kiinnostuneille, tässä on aivan uusi kirjallisuuskatsaus siitä kuinka aerobinen kestävyysharjoittelu oikeastaan voi lisätä lihaksen poikkipinta-alan kasvua. Etenkin yhdistettynä voimaharjoittelun kanssa. Usein uskotaan että aerobinen harjoittelu on hyvin katabolista (katsokaa maratonjuoksijoita ja sanokaa että aerobinen harjoittelu kasvattaa lihasta), ja olen itsekin vahvasti sillä kannalla. Mutta ilmeisesti jotain hyötyjä ja positiivisia vaikutuksia hypertrofiaan saattaa ollakin. Kiehtovaa.

Hyvää kesän alkua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti