25.5.2014

Viikon lukuvinkit 21/14

 Tiukka viikko takana. Olen paljon tehnyt duunia kouluhommien viimeistelläkseni (pianhan sitä valmistutaan!) ja samalla aloittanut hiljalleen uusia valmennuspestejä. Olen nimittäin tällä hetkellä rovaniemen salibandyseurojen kilpajoukkueiden (Edustus, naiset, A-, ja B-juniorit) fyysisen harjoittelun koordinoija ja fysiikkavalmentaja! Tämä on urani tähän mennessä isoin pesti enkä voisi olla enempää innoisaan! Kuitenkin, katsotaanpa mitä tällä viikolla on rustailtu. Tutkin odotusten ja mielen vaikutuksia syömiseen ja kehon toimintaan. Hyvin mielenkiintoisia tuloksia löytyi.

Tutkimuspoiminnat III: Jeditemppuja ja pirtelöitä

Sitten muihin lukupätkiin taasen. Tällä viikolla jos jonkinlaisia reseptejä, kävelyliikunnan hyötyjä ja treenaamattomuutta:

Kellie Davis: 50 Awesome Pre- and post-workout snacks
Vähän reseptejä päivää piristämään. Ei näitä tarve ole treenin ympärillä vetää, mutta paljon kivoja pikku-ideoita välipaloille ja hieman isommille paloille. Ota tästä ideoita ja herkuttele yksinkertaisilla ja nopeilla safkoilla.

Dani Shugart: Calories: Should you be counting?
Tämä on hyvin ajankohtainen aihe, siitä puhutaan tosiaan lähiviikkoina lisää. Kuitenkin kalorien laskeminen on hyvin kyseenalaista hommaa, ja Dani Shugart kattaa hyvin ne luokat ja tavoitetyypit joiden kannattaa tai ei kannata laskea kaloreita. 

Kasper Strömman: Kirja-arvostelu: Barbien keittokirja
Nauroin. Mahtava kirja. Melkein sain diabeteksen ihan vain lukemisesta. Piimäkeittoa rusinoilla pitää kyllä kokeilla

Scott Stevenson: Deload, Detrain, Decondition..Defeated?
Tämä lyö hyvin yhteen Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin kanssa jossa tarkasteltiin liikkumattomuuden vaikutusta kuntotason laskuun ja mahdollisesti kehonkoostumuksen muutoksiin. Scott Stevenson tekee pienen kirjallisuuskatsauksen aiheesta ja löytää melko monipuolisia tuloksia. Treenin lopettaminen tottakai aiheuttaa lähinnä negatiivisia muutoksia, mutta se, kuinka paljon, on mysteeri?

Viikon tutkimuspätkä: Richardson, C. ym. 2008. A Meta-Analysis of Pedometer-Based Walking Interventions and Weight Loss.
Viikon tutkimuskatselmus on kirjallisuuskatsaus ihan vain reippaan kävelyliikunnan lisäämisestä ja sen vaikutuksesta painonpudotusprojektissa. Reilu 300 koehenkilöä löydettiin 9 tutkimuksesta. Pääasiassa tutkimuksissa otettiin ylipainoisia epäaktiivisia keski-ikäisiä, ja lisättiin heidän kävelytottumuksiaan 3000-4000 askelta päivittäin, tutkimuksilla oli pituutta 4 viikosta vuoteen. Keskimääräinen tulos: korkeintaan muutaman kilon painonpudotus. Mikä sinänsä on ihan hyvä, rauhallinen tahti. Mutta aika yltiöpositiivista kuvaa tutkijat tästä metodista maalaavat. Ravinto ja liikunta on lyömätön yhdistelmä, kumpikaan ei yksinään tuota läheskään niin hyviä tuloksia. Suosittelen kävelyä ja aktiivisuutta ihan kenelle vain, mutta kunnon tuloksiin tarvitaan hieman muutakin!

Nyt kaikki valmistautumaan illan Finaalia varten!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti