18.5.2014

Viikon lukuvinkit: 20/2014

Kesä alkaa viimein tuntua ja takkia saa jopa jättää naulakkoon. Hienoa! Saimme myös uusia tuotekuvauksia ja jopa uuden tuotteen valmennusvalikoimaamme, siitä lisätietoa vielä myöhemmin!

Tällä viikolla sain itse aikaan parikin tekstiä, jossa toisessa päivitetään taas hieman liikepankkiasi keskivartalotreeenillä. Sen lisäksi puhuin unenpuutteesta ja sen aiheuttamista sekoiluista kehossamme. Kahjon työ-yöviikonlopun jälkeen voisin itsekin taas lukea sen. Lukaise sinäkin!

Liikekokeiluja: Deadbug kuminauhoilla

3 Pointtia unesta ja sen puutteesta

Sitten viikon muihin pätkiin. Olen kovasti yrittänyt etsiä myös suomalaisia hyviä hyvinvoinnin ja liikunnan blogeja, mutta minulla on vaikeuksia löytää niitä, jonka takia nyt mennään aika vahvasti englanninkielisellä matskulla kuten aina. Kun suomalaista materiaalia löydän, lyön ehdottomasti tänne sitä!

Jari Tapio: Keskivartalo ja sen harjoittelu

Vaikka en ihan täysin olekaan samaa mieltä kuin Jari, ottaa hän taas kantaa hyvin kyseenalaiseen ja mielenkiintoiseen aiheeseen. Nimittäin keskivartalon harjoittamiseen. Olen itsekin käsitellyt hassuja myyttejä vatsalihastreenistä menneisyydessä, ja uskon vahvasti että isojen moninivelisten harjoitteiden kuten kyykkyjen, punnerrusten ja maastavetojen ja niiden variaatioiden kehittävän keskivartaloa aivan pirun hyvin. Välttämättä tarvetta suoralle keskivartalotreenille ei siis ole. Poikkeus tulee mielestäni lähinnä siinä jos kyseessä on liikeketjun heikkous ja se palikka mistä torni kaatuu, esimerkiksi kyykkyä tehdessä tai erilaisissa taitoharjoitteissa. Lisäksi uskon että keskivartalon voima ja etenkin kestävyys on olennainen tekijä kehon hyvinvoinnille. On kuitenkin mietittävä mikä on tärkeintä tämän tukevan korsetin kehittämisessä.

James Clear: The only productivity tip you'll ever need
Itse olen aamuihmisiä. Heräämisen yhteydessä hakkaan usein koneella tunnin jos toisenkin tekstiä, tai teen "tärkeitä" bisness asioita ja keskeneräisiä koulutöitä. Ilman sitä en olisi näin pitkällä ja tietäisi mitä nyt tiedän. Artikkelin sanoma on selvä: Tee tärkein asia ensin. Toinen hyvä pointti on löytää päiväsi oma tuotteliaisuuden hetkesi. Jotkut ovat enemmän iltaihmisiä, ymmärrän sen. Mutta on eriasia viivyttää jotain asiaa iltamyöhään kuin se, että määrätietoisesti ja tunnollisesti saa asioita aikaan juuri illalla. Milloin sinä olet tehokkaimmillasi?

Adam Bornstein: Can cell phones harm your health?
Tähän törmään nykyään päivittäin. Olin sitten valmentamassa, kuntoilemassa tai kavereiden kanssa: Kännykät ovat kaikkialla. Ja niitähän pitää tarkistaa koko ajan. Mitä paremmin tämä pikku yhtiöni on lähtenyt nousuun, sitä enemmän huomaan välillä jättäväni kännykkää tarkistamatta. Ihminen on nykyään liian helposti saatavilla. Jos et vastaa epäolennaiseen whatsapp/facebook/tekstiviestiin muutaman minuutin kuluessa, on puhelimesi joko rikki tai sinut on kidnapattu. Adam Bornstein nostaa hyvän pointin. Katsomme päivän aikana älyluuriamme jopa 60 kertaa päivässä. Monestiko näistä kerroista siihen on hyvä syy, tai monestiko se johtaa johonkin tekoon tai tuotteliaisuuteen? Pari, jos sitäkään. Mieti valintojasi.


Michael Pollan: How cooking can save your life
VIDEO! Jee. Videon sanoma on simppeli, enkä voisi siihen enempää yhtyä: Aito, kotona tehty ruoka on parasta hyvinvoinnillesi. Ei muuta, katsokaa lyhyt viihdyttävä video



Viikon tutkimuspätkä: West, D. Phillips, S. 2012. Associations of exercise-induced hormone profiles and gains in strength and hypertrophy in a large cohort after weight training.

Sitten taas kamaa nörteille. Tällä viikolla katsotaan hormoneita, joka sattuu olemaan yksi suosikkiaiheistani. Monesti puhumme treenin aiheuttamista hormoniboosteista, jotka teoriassa johtavat voiman ja lihasmassan kasvuun. Puhutaan niin anabolisista ja katabolisista hormoneista, eli lihasta tukevista ja romuttavista aineksista. Normaalisti kortisolia pidetään pahana ja katabolisena stressihormonina, ja sitä se varmasti onkin. Mutta tämä artikkeli antaa mielenkiintoisen näkökulman harjoitteluun: Kortisolin määrä korreloi parhaiten lihasmassan kasvuun, kasvuhormoni ainoastaan vähän, ja muut eivät juuri lainkaan. Tarvitset stressiä ja raskasta ärsykettä saadaksesi tulosta, samoin lihasta pitää purkaa ja tulehduksen pitää tulla jotta prosessi menisi oikein. Asiat harjoittelun, ravinnon ja hormonien yhteyksistä harjoitteluun ovat kaikkea muuta kuin selvät, ja tästä voidaan puhua vielä jatkossa paljon laajemminkin.

Hyvää alkavaa viikkoa ja nauttikaa helteistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti