10.6.2014

Operaatio kehonmuokkaus, osa I



UniFitin ja minun omia suurimpia arvojani on rehellisyys. Yksi ominaisuuksista, jota pidän suuressa tärkeydessä, on esimerkillisyys ja se, että edustamme itse omia uskomuksiamme. Minun pitää pystyä seisomaan metodieni ja tietojeni takana. Teoriatieto ei yksinään riitä. Tutkimuksien poiminta ja tulosten manipulointi on helppoa. Käytäntö puhuu kuitenkin puolestaan. En juuri jaa itsestäni tietoa tai tarinaa mediassa, saati sitten kuvia. Tämäkin tarina tulee hyvin syvältä epämukavuusalueelta, mutta sen tarkoitusperä nojaa puhtaasti edellä mainitsemiin arvoihin. Tämä kolmiosainen palikka on osa pientä kokeiluani: Halusin hieman kärsiä ja koetella mieleni lujuutta. Tavoitteena oli pudottaa rasvamassaa mahdollisimman tehokkaasti kuuden viikon aikana. Aloitetaan kuitenkin ihan pohjalta.


PITÄÄKÖ KALOREITA LASKEA?


Laskin jok’ikisen ruokagramman jonka suuhuni sain laittaa. 40 päivän ajalta. Helvetti, sen takia koska tämä oli sen verran äärimmäinen ruokavalio, joudun tekemään sitä vielä seuraavatkin kuusi viikkoa, mutta se on myöhemmän ajan artikkeli. Kyseessä oli pikaratkaisu, niin sanottu superdieetti. Se vaati tarkat kalorimäärät, tarkat ravintoainelaskelmat sekä punnitsemistyötä. Sinä et sitä todennäköisesti tarvitse.


Kalorien laskenta on älyttömän neuroottista puuhaa. Se aiheuttaa paljon stressiä, siirtää ajatuksiasi yhä enemmän ja enemmän ruokaan, ja on kaikenlisäksi hyvin rajoittavaa touhua. Yritäpä mennä kaverin luo kylään tai ravintolaan syömään jos haluat pysyä tarkasti selvillä kaloreistasi, ainakaan ilman että vaikutat ihan sekopäältä.  Kalorien laskenta on muutenkin hämärää tiedettä. Emme välttämättä tarkasti ymmärrä saati tiedä vieläkään tarkalleen paljonko ruoassasi on kaloreita (Esimerkkinä mantelit), ja paljonko siitä oikeasti selviää kehoosi. Ruoka käy läpi melkoisen matkan suustasi varastoihisi, osa siitä menee energiaksi, ehkä jokin ei imeydy, ja niin edelleen. Emmekä edes tiedä sinun kalorin kulutuksiasi. Aineenvaihduntasi, liikuntamääräsi ja hormonitasapainosi ovat tärkeitä säätelijöitä energia-tasapainossasi, ja etenkin radikaalin laihdutuksen yhteydessä nämä lukemat tulevat muuttumaan.


Totuus kaloreista on hieman hämärä. On totta, että kalorivaje on pakollinen painonpudotukselle, mutta on hyvin ristiriitaista miten tarkkoja tässä ollaan, tai mitä voimme ylensyödä. Kaikki ruoka-aineet eivät johda samoihin tuloksiin vaikka kalorit ovat samat. Tämän takia arjen sankari ei tarvitse kalorilaskentaa etenkään jos prosessilla ei ole kiire (niin kuin asian tulisi olla). Keho selviää ja mukautuu päivittäisiin pieniin vaihteluihin, vasta kroonisempana ja jatkuvampana asiat alkavat näkyä selkeämmin. Muutamilla simppeleillä perussäännöillä ja päivän kokonaisruokamäärien pienellä tarkkailulla yhdistettynä kehonkoostumuksen muutoksiin pärjää hyvin, ja kalorien laskemisen tarve eliminoituu.

Ruoka on muutakin kuin polttoainetta, ja siitä tulisi pystyä nauttimaan vähemmällä ajatustyöllä.


KUKA NIITÄ SITTEN LASKEE?


Kalorien laskenta on kuitenkin tärkeää tietyissä tilanteissa. Näitä tilanteita on minun silmissäni kaksi: Aikataulurajoitukset ja kehonkoostumusurheilu. Eli jos meillä on kiire, sanotaan 6-12 viikkoa aikaa, totta kai lähtisin ainakin jossain määrin laskemaan kaloreita, etenkin jos puhutaan jo vaikeammin muokattavasta kehosta (15% kehonrasvaa ja alle). Suuremmilla rasvaprosenteilla edes kiire ei välttämättä johda kalorien laskentaan, koska silloin ruokavalio on usein enemmän rempallaan.

 
Tämän lisäksi ovat urheilijat joiden menestys riippuu kehonkoostumuksesta. Näitä voivat olla painoluokkaurheilijat tai urheilijat jotka tarvitsevat matalia rasvaprosentteja tai lihasmassaa. Kehonrakentajat ja fitnesskisaajat, painon- ja voimanostajat, kamppailijat, yms. Usein tässä vaiheessa ruokavalio on jo hyvä, ja vaatii viilailua ja hienosäätöä jotta optimaaleihin tuloksiin päästään. Tässä vaiheessa kalorien laskenta on lähes pakollista, jos ei ihan gramma grammalta niin ainakin hyvin lähelle. Myös kehonkoostumusurheilussa kalorien laskennan tulisi painottua vain 3-6kk kilpailua edeltävälle ajalle etenkin jos sen ympärillä urheilija onnistuu pitämään itsensä kohtuu hyvässä kunnossa.


TERVETTÄ? PÖH


Dieettini aikana sain useastikin kommenttia siitä kuinka muilla tuli huono omatunto koska söin niin terveellisesti. Mitäh? Vastasin aina, että tämä on kaikkea muuta kuin terveellistä. Tuhosin kehoani, romutin aineenvaihduntani ja loin psyykkisiä haavoja ja häiriöitä enemmän kuin laki sallii. Pikaratkaisut ja dieetit eivät ole terveellisiä. NE tuovat tuloksia, se on selvä. Mutta terveellisestä homma pysyy kaukana. Siinä vaiheessa kun rupeat himoitsemaan kaurapuuroa tai tummaa suklaata tai yksinkertaisesti hedelmän syöminen saa aikaan huonoa omatuntoa, on terveellisyydestä turha puhua. Saati hyvinvoinnistani. On kai turha edes mainita että dieetin hauskoina vaikutuksina on myös zombiemainen olotila (jota onnistuin onneksi hieman lisäravinteilla torjumaan), sekä kaiken lihastoiminnan sietämätön raskaus ja energiavaje.


En missään nimessä suosittelisi tai ohjaisi asiakastani tämän ohjelman läpi, ellei tarkoitus olisi puhtaasti kilpailullinen. Vaikka tämä prosessi ehdottomasti toisi tuloksia ja rahaa, en usko sen johtavan terveelliseen elämäntapaan saati pitkä-ikäisiin ja pysyviin muutoksiin. 

Kieltäydymme UniFitillä Superdieeteistä ja Suurimman Pudottajan menestyksestä ja tarjoamme asiakkailleni mieluummin onnellisuutta, hyvää vointia ja pysyviä elämäntapoja, vaa’an luvun muutokset tulevat mukana.


NO MIKSI SITTEN?


Okei, ei siis ollut kivaa. Miksi sitten tein näin? Kuten sanoin, aikatauluun sidottu kalorien laskenta ja kehonmuokkaus on joillekin olennaista ja tavoitteellista. Halusin ymmärtää prosessin jolla kehonkoostumusurheilija joutuu läpikäymään, jotta itse osaisin myös kokemuksen kautta auttaa. Kuten sanoin, teoriatieto on sinänsä ihan kivaa ja kaikkea, mutta ilman käytännön kokemusta ja ymmärrystä on prosessi vajavainen. Opin tästä kokemuksesta hyvin paljon. Ja mitä parasta, kokeiluni oli menestyksekäs! Tulokset haluan jakaa seuraavassa postauksessani.  Sitä odotellessa menen nyt punnitsemaan maitorahkojani ja jäämään nälkäiseksi!
Tykkää meistä Facebookissa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti