8.6.2014

Sunnuntain sekalaista tajunnanvirtaa I



Olen ollut hieman epäsäännöllinen viime aikoina. Nyt on kuitenkin taas aika taas palata normaaleihin kirjoitusrytmeihin. Hyvää sateista sunnuntaita kaikille! Normi lukuvinkkien sijaan tarjoan teille myös hiukan henkilökohtaisia ajatuksia ja sekalaisia horinoita jotka eivät välttämättä omaa luukkuaan ansaitse mutta on syytä ölähtää. 

Tykkään seikkailla ja kokea jos jonkinlaista, ja sen kunniaksi otin tällä viikolla kolmen päivän miniloman espanjaan ja tarkemmin Barcelonaan. Tajuttoman hieno reissu, Barcelona on kaunis ja monipuolinen kaupunki. Olen matkaillessakin aika minimalistinen ja aistillinen tyyppi. Haluan vain nähdä, kokea ja aistia mahdollisimman paljon. En ostella krääsää basaarista. Tähän tavoitteeseen Espanja osoittautui hienoksi mestaksi, ruoka oli älyhyvää, herkkukojuja, aitoa lihaa ja sokeria sekä loistojäätelöä oli joka kulmalla, mutta samalla katseltavaa ja ihasteltavaa oli paljon. Opin kuitenkin tällä matkalla joitakin hienoja seikkoja jotka heijastuivat paikallisesta katalonian kulttuurista. 
Maisemat tässä mestassa olivat kyllä välillä niin mykistäviä.

Ateriarytmiajattelu on turhaa. Olenkin tätä asiaa käsitellytennenkin, mutta matkallani tämä ajattelu korostui. Millainen oli tyypillinen ateriarytmi? Aamupalaksi kahvia, korkeintaan pieni leivos tai vastaava hiilaripala. Jättimäinen lounas, pikkuisen tapaksia myöhemmin päivällä, ja iso illallinen vasta kymmenen aikoihin illalla. Joidenkin typerien dogmien mukaan tämän pitäisi olla täysin idioottimaista ja varma johdanne ylipainoon. Eihän noin myöhään saa syödä paljon, eikä aamupalaa tulisi jättää noin huomiotta. Mutta se toimii. Ei välimeren kansa ole mitenkään erityisen ylipainoista saati sairasta. Tällaisella syömisellä on oikeastaan myös tieteellistä pohjaa ja se toimii nätisti yhteistyössä hormonitoimintamme kanssa, etenkin jos harrastamme samalla liikuntaa. Mutta tosiaan, opetus oli siinä että ei ole vain yhtä oikeaa rutiinia tai rytmiä syödä. Totuus löytyy suuremmasta kuvasta.  

Ruokarajoitukset ja gluteenittomuus on höpöhöpöä. Sanotaanko että reissuni oli hyvin pro-gluteeni. En välttänyt viljoja pätkän vertaa. Viljan ja gluteenin välttely on kasvanut naurettaviin muoti-ilmiön mittoihin aivan syyttä. Haemme tekosyitä sille viljamahallemme joka löytyy peilistä tai huonolle energiattomalle ololle joka johtuu aivan muusta kuin gluteenista. Espanjassa ei siltä voinut välttyä, enkä halunnutkaan. Leipomoita oli joka kulmassa, leipää sai aina ja se oli hyvää ja tuoretta. Söin paljon hiilareita eikä se todellakaan tuhonnut minua. Samoin rasvaista lihaa tuli kulutettua paljon esimerkiksi makkaran ja muiden hienojen liharuokien seassa. Rasvan demonisointi on ihan yhtä hölmöä kuin hiilareidenkin tai jonkun ravintoaineen. Lopetetaan tämä turha neuroottisuus ja syödään elämäämme parhaiten sopivalla tavalla, jooko?

Kolmas idea tuli Siestasta. Olen kirjoittanut siestasta ja päikkäreistä muualle aikaisemmin. Espanjan reissulla huomioni kiinnittyi paikalliseen stressittömyyteen, kiireen puuttumiseen ja huolettomuuteen. Päivän lepotauon aikana ei ollut kummallista tulla oluelle tai viinilasille tai leivokselle ja kahville kesken päivää ja istua vaan auringosta nauttien. Millään ei ollut kiire, hengailtiin tuttujen tai ystävien kanssa, nautittiin elämästä. Keskellä päivää. Vaikka kaikilla ei varmasti näin ollut, huokui koko kaupungista paljon enemmän positiivista energiaa ja huolettomuutta mitä esimerkiksi Suomen hektisessä ja akuutissa työpäivämaailmassa ei nähdä. 

Luin reissun aikana myös mahtavan kirjan, jonka haluan jakaa kanssanne. Kyseessä on Dan ja Chip Heathin Switch. Tämä kirja kertoo muutoksesta ja sen tekemisestä. Voin suositella tätä lukupätkää kenelle vain joka haluaa kehittää ja muuttaa mitä tahansa: yritystään, parisuhdettaan, joukkuettaan, itseään. Kaikki tekemisemme ja ratkaisumme nojaa psykologiaan ja omiin valintoihimme ja haluihimme. Järkeily ei riitä, vaan oikea muutos vaatii myös tunnetason nostamista pöydälle. Kirja antaa loistavia käytännön esimerkkejä ja ratkaisuja muutoksen aikaansaamiseksi. En voi suositella tätä tarpeeksi.

Myös UniFitissä tapahtuu jatkuvasti! Olemme taas kerran päivittäneet Youtube -kanavaamme, tällä kertaa useilla erilaisilla levytankoharjoitteilla. Tsekkailkaa sieltä lisää vaihtelua harjoitteluunne. Haluatko tarkempaa ohjausta liiketekniikkaan? Meihin voi aina olla yhteydessä niin blogimme, sähköpostimme kuin facebookkimmekin kautta, ja autamme mielellämme missä vain harjoitteluun ja elämään liittyvässä. Tämän lisäksi asiakkaamme pääsevät aina käsiksi erilaisiin artikkeleihin ja jokaisen liikkeen tekniseen opastukseen ainutlaatuisen Kuntopankkimme ansiosta! Siinäpä yksi loistava syy lisää hypätä valmennuskelkkaamme. 

Hyvää tulevaa viikkoa, muistakaa taas ottaa askeleita kohti parempaa!
Tykkää meistä Facebookissa!



1 kommentti:

  1. Jepa! Barcelona on erittäin mykistävä, kokemusta vielä tosin vain sen verran, että lentokentältä bussilla huristelin kaupungin läpitte ja jatkoin matkaa pohjoisempaan, en malta odottaa, että pääsee sinne kunnolla ihastelemaan paikkoja.
    Ite en oo vieläkään oppinu et aamiaisella ei tartte ahdata niin paljon ruokaa, lounas tulee melkeen heti perään, ei ihan ehdi ruoka sulaa.. Ja ruuista, ihan tajuttoman hyviä, normisti oon niin tarkka siitä mitä suuhuni laitan, mutta täällä syön mitä tarjotaan :) Ja tähän mennessä kaikki on ollut ihan törkeen hyvää.. hieman pelottaa kuin pulleana sitä Suomeen palaa kolmen kuukauden jälkeen

    VastaaPoista